Skip to main content

10 tips til jobbintervju

Jente på jobbintervju som blir intervjuet

Du har søkt drømmejobben, kommet deg igjennom den første delen av rekrutteringsprosessen og blitt innkalt til jobbintervju. Gratulerer! Det betyr at du er kvalifisert for stillingen. Det er nå du skal selge inn deg selv og din kompetanse.

Forberedelsen som er gjort i forkant av intervjuet kan være det som gjør at du skiller deg ut.

Her har vi samlet opp noen tips som kan være avgjørende både før, under og etter jobbintervjuet:

Før jobbintervjuet: 

 1. Les deg opp på firmaet: Sjekk selskapets nettside og generelt sosiale medier. Når du leser om selskapet dukker det gjerne opp spørsmål som du ønsker å få besvart i intervjuet, skriv disse ned! Bli godt kjent med reiseveien på forhånd dersom jobbintervjuet skal foregå på kontoret til virksomheten og beregn god tid slik at kø og forsinkelser ikke fører til at du kommer for sent.
 2. Forbered spørsmål til intervjueren: Når du stiller spørsmål vil en arbeidsgiver få et inntrykk av at du er interessert, tar intervjuet på alvor og at du møter forberedt. Dette inntrykket kan overføres til at du er slik på jobb. Når du har satt deg inn i arbeidsstedets verdier, profil, samarbeidspartnere og oppgaver vil du kunne svare relevant og konkret på de spørsmål som blir stilt.
 1. Forbered deg på typiske intervjuspørsmålene: De typiske spørsmålene er helt naturlig å spørre for å bli kjent med en person. Eksempler på disse er:
 • Kan du fortelle litt om deg selv?
 • Hvilken utdanning har du?
 • Hvorfor sluttet du i den forrige jobben?
 • Hvor er du om 5 år?
 • Hvorfor skal vi ansette akkurat deg? Dette er spørsmål mange ofte undervurderer og ser på som “enkelt å svare på”, men dersom du forbereder deg på disse og spisser svarene mot den spesifikke jobben, kan dette være en gylden mulighet og avgjøre at det er nettopp du som lander drømmejobben.
 1. Dresskode: Det du har på deg bør passe stillingen og miljøet der du skal jobbe. Husk å kle deg passe pent og gjennomtenkt. Det kan være lurt å sjekke ut kleskoden på arbeidsplassen og kopiere den inn i din egen stil – finn den gyldne middelvei.
 2. Print ut CV-en og søknaden: Det kan være lurt å ha både CV´en og søknaden lett tilgjengelig i løpet av jobbintervjuet, slik at det er lettere for deg å trekke inn det du allerede har skrevet som kanskje kan være lett å glemme i en stressende situasjon.

Under jobbintervjuet:

 1. Gjør et godt førsteinntrykk: Det tar få sekunder for en person å danne seg et førsteinntrykk av deg som «merkevare». Tenk igjennom hvordan du kommuniserer dette i praksis. Vær imøtekommende, smil, husk navnet på kontaktpersonen og håndhils på alle som er tilstede. Ikke vær redd for å la din entusiasmen skinne igjennom og smitte over på intervjueren.
 2. Vær bevisst på kroppsspråket ditt: Kroppsspråket ditt reflekterer hvem du er, hvor motivert du virker og reflekterer personligheten din. Et fast håndtrykk, øyekontakt, holdningen din og hvor tydelig du snakker påvirker helhetsinntrykket intervjueren får av deg. Dersom du er obs på disse tingene kan dette være avgjørende.
 3. Still spørsmål: Både spørsmålene du har skrevet ned på forhånd og de du kommer på underveis. Pass på at de er genuine og noe du faktisk lurer på, da fremstår du engasjert og fremoverlent.
 4. Vær deg selv: Du blir fort gjennomskuet dersom du later som du er noe du ikke er. Har du skrevet noe i søknaden du ikke klarer å stå for, vil dette fort bli avslørt på jobbintervjuet. Det er dumt for begge parter at du later som du er noe du ikke er.

Etter jobbintervjuet:

 1. Send en takkemelding til intervjueren: Send det innen 48 timer etter intervjuet. En god idé kan være å bruke det kommunikasjonsmidlet dere kommuniserte gjennom i forkant av jobbintervjuet.

Følger du disse tipsene er du et steg nærmere å kapre drømmejobben.

Pust, vær deg selv og LYKKE TIL!

Jenni M. Bjørnstad

Forfatter Jenni M. Bjørnstad

Flere artikler av Jenni M. Bjørnstad

Leave a Reply