Skip to main content

Slik skriver du en god CV

Mann som jobber med CV på pcn

En god CV er det som får deg fra papirbunken til intervju. Det er ofte det første papiret som blir lest, og det er derfor viktig å sørge for at arbeidsgiveren sitter igjen med et godt førsteinntrykk.

Her har vi listet opp noen tips til hvordan du kan utarbeide en god CV og hva den bør inneholde: 

Personalia: Her bør du liste opp navn, bosted, alder og kontaktinformasjon som telefonnummer og e-post.

Bilde: Dette er frivillig, men det kan være fint for arbeidsgiveren å ha et ansikt å linke CV´en til. Dette gjør også lettere å huske nettopp deg. Bruk et bilde fra brystet og opp, der ansiktet ditt kommer tydelig frem.

Utdanning: Skriv ned hvilke skoler du har gått på. Ha skolen du gikk på sist øverst, slik at det mest relevante kommer frem først i CV´en.

Jobberfaring: Skriv opp bedriften(e) du har jobbet for, tidsperioden du jobbet der og noen ord om hva du gjorde i jobben. Start med den nyeste erfaringen først og avslutt med den aller første jobben du hadde.

Annen erfaring: Dersom du har jobbet som frivillig, hatt politiske verv eller noe lignende hvor du har hatt ansvar, så skriv dette ned her. All erfaring er god erfaring.

Kurs: Har du tatt noen kurs på fritiden, på skolen eller hos tidligere arbeidsgiver? Få det ned på CV´en.

Språkkunnskaper: Snakker du flere språk? Skriv det ned og gjerne spesifiser hvor godt du behersker de.

IT-kunnskaper: Dersom du mestrer PowerPoint, Excel eller andre programvarer kan det være fint å oppgi. Kanskje du er godt kjent i et program du har brukt hos tidligere arbeidsgiver?

Fritidsinteresser: Dette er ikke et must, men kan være fint for å danne et bilde av hvem du er som person. Kanskje har du noen hobbyer som er relevante for jobben, eller kanskje du har noe til felles med arbeidsgiveren?

Referanser: Referanser er de personene som allerede kjenner deg, som arbeidsgiveren kan snakke med dersom han/hun ønsker det. Det kan for eksempel være den forrige sjefen din, treneren din, læreren din eller en du har jobbet sammen med på et tidligere prosjekt. Disse trenger ikke å oppgis før arbeidsgiver spør om det. En god idé kan være å skrive “Referanser oppgis ved forespørsel”.

Tenk godt igjennom hvem du vil bruke som referanser og vær sikker på at disse personene vil si noe fint om deg. Spør om du kan oppgi de som referanser og si ifra når du har vært på intervju slik at de er obs på at de kan bli kontaktet.

CV-mal: En god idé kan være å prøve å se på eksempler på CV´er eller søke opp maler. Det finnes utallige nettsider som tilbyr gratis mal til CV, slik at den ser mer spennende ut.

Tydelig språk: Bruk korte setninger og eventuelt punktmarkeringer som inneholder stikkord med erfaringene dine.

“Less is more”: Se for deg at du selv skal gå igjennom en haug av CV´er, da hadde du satt pris på om du slapp å måtte lese igjennom flere sider. Trekk frem det som er relevant for akkurat den jobben.

Struktur: Har du en god struktur på CV´en din fremstår du mer seriøst og troverdig, og gir et bedre førsteinntrykk.

Les godt igjennom stillingsannonsen: Se etter nøkkelkvalifikasjoner i stillingsannonsen og få frem disse i CV´en dersom disse passer deg.

Følg disse tipsene og bruk god tid på CV´en din for å få den så lukrativ som mulig.

Lykke til med prosessen!

Jenni M. Bjørnstad

Forfatter Jenni M. Bjørnstad

Flere artikler av Jenni M. Bjørnstad

Leave a Reply