Skip to main content

Unngå disse feilene i jobbsøknaden og du er et skritt nærmere å kapre drømmejobben

Feilene du bør unngå i jobbsøknaden

Har du lite erfaring med å skrive søknader, eller du har skrevet massevis, men ikke blitt kalt inn på intervju? Da kan det vært lurt å tenke over innholdet og hvordan du velger å fremstille deg selv i søknaden. Her er fallgruvene du bør unngå.

Her har vi listet opp noen tips til hvordan du kan utarbeide en god CV og hva den bør inneholde: 

Masseprodusering av søknader
Den største feilen man kan gjøre er å sende en generell jobbsøknad til alle. Da vil nok søknaden din raskt havne i søpla. Ved å masseprodusere søknadene du sender ut viser du som oftest ganske åpenbart at du ikke har gjort research eller er klar over hvor du søker deg til. Dermed saboterer du kun deg selv.

Inkluderer mye irrelevant tekst
Sørg for at arbeidsgiver ikke mister interessen etter første avsnitt ved at du har med masse tekst som kun tar opp plass. Gå rett på sak når du skriver søknaden. Hvorfor søker du jobben? Hva kan du bidra med? Konsentrer deg om det som er relevant for stillingen du søker.

Begrens søknaden til maks en A4 side, om ikke det er snakk om en veldig krevende stilling som trenger utfyllende detaljer om tidligere arbeidsforhold. Arbeidsgiver skal gjennom mange søknader, så gjør teksten så kortfattet og innholdsrik som mulig.

Svarer ikke på stillingsutlysningen
Søknaden din skal være et svar på en stillingsutlysning. Det er derfor viktig at du får tydelig frem hvorfor du er den rette matchen basert på stillingens krav om kvalifikasjoner, egenskaper og personlighet.

Overselger deg selv
Det er viktig at du på en god måte får frem hvorfor du er den rette kandidaten til jobben, men vi anbefaler ikke å overselge eller tilpasse egen personlighet for å bedre passe kravene i stillingsutlysningen. Det er sjeldent at personlighet endrer seg, så unngå å søke stillinger som du ikke passer til og åpenbart ikke vil trives i.

Dårlig språk
Har du skrevet en ustrukturert søknad full av skrivefeil, så vil det være slitsomt for en potensiell arbeidsgiver å komme seg gjennom den. Ikke minst kan det tenkes at du er en ustrukturert og lite nøyaktig person i jobbsammenheng.

Legger ved useriøst profilbilde
Ikke legg ved bilde hvor du åpenbart er i festlig lag, er lett antrukket eller en selfie. Dersom du vil legge ved et bilde bør det være et profesjonelt portrett med nøytral bakgrunn.

Negativ omtale om tidligere arbeidsgiver eller kolleger
Uavhengig om du er på jakt etter ny jobb på grunn av misnøye med nåværende sjef eller kolleger bør du ikke skrive om dette i verken CV eller søknad.

Det er mye man skal tenke på når man skriver en søknad. Vær klar over at du kan ende opp i en bunke med 40 andre søknader, så da kan det være lurt å fokusere teksten på hvorfor du skiller deg ut som den rette kandidaten.

Hvorfor skal de velge akkurat deg? Har du erfaring som gjør at du er den beste kandidaten? Hvorfor bør du velges foran andre kandidater? Svaret trenger ikke være så komplisert. Bare vær deg selv og fremhev det som er unikt ved deg.

Lykke til!

Monica Eriksen

Forfatter Monica Eriksen

Flere artikler av Monica Eriksen

Leave a Reply